Tolvans Salong

Gamla Ullevi, Parkgatan 55, 411 38 Göteborg (karta)

MatGod
AmbiensTrevlig
ServiceNormal
PrisnivåStandard+ (cirka 95kr)
TrängselOftast plats för små sällskap
Kollektivavtal Ja
Inriktning husman  buffe  torsdag  vegetariskt 
MenystrategiRoterande dagens fisk/kött, veckans vegetariska
Online-menyLänk till hemsida
HöjdpunkterTorsdagarnas fasta punkt med ärtsoppa och pannkakor

I en ljus och öppen lokal, en trappa upp i Gamla Ullevi, ligger Tolvans Salonger. På långsidan ut mot Allén sitter tapeter med fotomontage av kända Göteborgare och på läktarsidan vetter stora fönster in mot planen. På planan är det dock ytterst sällan några aktiviteter, vid lunchtid en vardag. I bästa fall är det mobila gräs-solariet igång, men det är förstås inte fy skam.

Inträdesbiljetten kostar i skrivande stund 98kr, men med ett GURK-kort laddat för tio luncher, sjunker kostnaden till humana 85kr per besök.

Utsikt över planan på Gamla Ullevi

Lunchkritikerna är dock inte på lunch för att se på fotboll, utan gläds istället åt en effektiv kassa i entrén, följt av ett besök vid bufféerna. En stor, välsorterad och överlag fräsch salladsbuffé är första anhalt, och sedan följer huvudrättsbuffén som vanligtvis innehåller en kötträtt och en fiskrätt. Det finns även en dagens soppa och bröd i anslutning till salladen. En vegetarisk varmrätt kan specialbeställas i kassan och levereras i allmänhet acceptabelt snabbt.

Huvudrätterna är goda, men sällan storslagna. Kryddningen är i allmänhet något feg, vilket framför allt stör i rätter som av naturen kräver lite hetta, t.ex. currygrytor. I mer husmansorienterad kost upplevs kryddrädslan inte som ett problem.

På torsdagar i månader där bokstaven R ingår i namnet (det är sant!), serveras ärtsoppa med finfint fläsk, utmärkt köttkorv, ett par sorters god senap och en pankaksbuffé med sylt och vispgrädde. I hård konkurrens med Hôtel Eggers är detta Stampen-områdets bästa torsdags-lunch. Det är inte utan att man längtar till september, redan nu i maj.

Torsdagarnas pannkakor går förstås inte att toppa, men varje fredag finns det paj till det utmärkta kaffet. Lite slumpmässigt serveras mjuk kaka ibland även tidigare i veckan.

En smart lösning på drickaserveringen

Under 2013 har driften av Tolvans Salonger tagits över av den Jamaikansk-klingande och vägkrogsosande Rasta-gruppen. Farhågor om bristande kvalitetsambitioner har nått redaktionen från initierade källor i branschen, men så här långt har vi inte märkt någon påtaglig skillnad från innan.

Redaktionen kommer följa utvecklingen framöver med ett vaksamt öga. Tack vare sin gynnsamma kombination av bra läge, skön ambiens, variation i menyn och konsekvens -om än inte häpnadsveckande höjd- i kvaliteten är detta i princip vårt stamhak. Det skulle göra oss djupt bedrövade om den nya ledningen sviker det varumärke de tagit över.


Först publiceradSenast uppdaterad
2013-03-25 23:36:162013-05-25 15:09:02